Kendinizi en fazla kaça katlayabilirsiniz ?

Çocukluk dönemlerimizdeki, elişi derslerimizin aslında bizleri hayata hazırladığını farkettiğimde kendimi ilkokul sıralarında elimde küçük bir makas ve açıldığı zaman elele tutuşmuş bir sürü insan motifi verecek olan katlanmış kağıt parçasını keserken hayal eder buluyorum.

Hani en ön yüzündekini şekillendirince, bir sürü “aynı”sına kavuşulan, bizlere bir taneden "birçok" elde etmeyi öğretirken kullanılan ve “aynı” lıktan beslenen ve gelişen uygulama. Kalıp ve şekile sadık kalacak insan yaratırken, ilkokul öğretmenlerimizi temel dayanağı.

Bu değerli metforu tam tersinden ele almak, aslında daha yaratıcı ve  sezgisi daha geniş insanlar yaratmak için kullanılabilecekken, sözkonusu “elişi” derslerinde bu fırsatlar hep kaçmış.

Dersin konusu şu olabilirmiş pekala ; “ öyle bir kağıt katlayın ve kesin ki, açıldığında hiçbir şekil bir diğeri gibi olması, ve birbirine benzemesin,  ama katlandığında bir tane olabilsin”..

İşte her katlandığında giderek küçülen insan. 

İş, aile, sosyal çevresi veya tek başına iken birbirinin aynısı ve tıpatıp benzeri dörde katlanmış bir insan. Üstelik de ilk veya baskın şekil ne ise, her katı tıpatıp ona benziyen, bir kat için geçerli olan kalıbı tüm katlara uygulamaya çalışmanın ve zorlamanın şaçmalığı, yoruculuğu.

Kendinizi en fazla kaça katlayabilirsiniz ? 3-4-5 ? Her kat birine benzedikten sonra defalarca katlanmanın ne anlamı var ?

Bir kata sıkıştırılmış, ve daha çok ve genellikle “iş dünyası” kalıplarına göre şekillendirilmiş “insan” motifini evde, sokakta veya yalnızken taşımaya gerek olmadığını farkedecek nesiller yetişmediği sürece, iş hayatında mutluluğu veya genel olarak mutluluğu ve iç huzuru yakalayabilmenin olası olmadığı  gerçeğine odaklanmalıyız. Ve sürekli olarak kendimizi “katlarımızdan arınmak”  için motive edebilmeli ve  yarattığımız şekli teke ama daha büyük ve mükemmele ulaştırmak için gayret etmeliyiz.  Kendi özgünlüğümüzü gerçekleştirmek için bu farkındalığa önem vermeliyiz. Eğer mutlaka katlanmak gerekiyor ise, o katları birbirine benzetmek değil, farklılaştırmak olmalı amacımız. Her katın, gerektiği kadar birbirini etkilediği ama tekil olarak da değerli, renkli ve zengin olduğu. 

Eğer daha henüz almışsanız kağıdı ve makası elinize, kağıdı katlamayın. Bırakın kağıdınız büyük kalsın. Kağıttan yapacağınız modeliniz küçük ve birbirine benzeyen parçalardan değil, özgün ve daha büyük bir şekilden oluşmalı, bu olmalı gayretimiz. İş dışındaki odaklarınıza ayırdığınız parça veya enerjileri, tek büyük bir parçayı yaratmak için kullanın.

İnsanı güzel ve özgün yapan tüm özelliklerini taşımayan kalıp hangisi olursa olsun  eksiktir ve “katlanılamaz”..